Wieża Eiffla

Wieża Eiffla jest najbardziej rozpoznawanym budynkiem Francji. Ogromna budowla w centrum Paryża traktowana jest także jako wizytówka nie tylko stolicy, ale na dobrą sprawę całego kraju. Obecna w niezliczonych ilościach filmów, teledysków muzycznych, fotografii i szeroko pojętej sztuce, może śmiało być uznana jedną z najbardziej charakterystycznych konstrukcji świata. Historia jej powstania jest także nieznacznie naznaczona kontrowersją, ale nie zmienia to faktu, iż wciąż jest prawdziwą chlubą francuskich obywateli. Jaka jest zatem historia powstawania tej niezwykłej budowli, która przyciąga miliony turystów? Wieża Eiffla zlokalizowana jest na Champ de Mars, czyli praktycznie w samym centrum stolicy Francji.

Nazwana została imieniem inżyniera Gustave Eiffela, którego firma zaprojektowała i wybudowała wieżę. Konstrukcję wybudowano w latach 1887-1889. Data nie była przypadkowa, ponieważ w 1889 roku odbywały się światowe targi w Paryżu, podczas których kraje świata prezentują swój dorobek kulturalny, ale także naukowy i techniczny. Z początku sama Wieża Eiffla była krytykowana przez najważniejszych artystów i intelektualistów z Francji, ale z czasem została najważniejszą ikoną ojczyzny wina i sera, a także jedną z najlepiej rozpoznawanych struktur świata. Wieża mierzy sobie 324 metry i do dzisiaj jest najwyższą budowlą w Paryżu (drugie miejsce zajmuje wieżowiec-biurowiec Tour First w dzielnicy La Defense).

Co ciekawe, w momencie wybudowania była najwyższą konstrukcją stworzoną ludzkimi rękoma na świecie, odbierając zaszczytne pierwsze miejsce Pomnikowi Waszyngtona w Waszyngtonie. Dopiero 41 lat później Chrysler Building w Nowym Jorku odebrał Wieży Eiffla pierwszą lokatę. Podczas zwiedzania obiektu dostępne są trzy poziomy. Na pierwszym i drugim turyści mogą znaleźć restauracje, a także tarasy widokowe, z których rozpościera się przepiękny widok na stolicę Francji. Na samej górze także możemy znaleźć punkt obserwacyjny, który zarazem jest najwyżej położonym punktem obserwacyjnym dostępnym w Unii Europejskiej.

Projektowaniem Wieży Eiffla nie zajął się jednak sam Gustave Eiffel. Pomysł powstał w głowach projektantów Maurice’a Koechlina i Emile’a Nouguiera, którzy byli inżynierami pracującymi w firmie Compagnie des Établissements Eiffel. Projekt był odpowiedzią na pytanie, co zaprezentować światu na targach w 1889 roku. Sam Eiffel wykupił prawa patentowe do projektu i zaprezentował plany odpowiednim organom państwowym. Pomysł nie spodobał się sporej części społeczności pisarzy, malarzy, rzeźbiarzy i architektów.

Według nich wieża budziła dość dwuznaczne skojarzenia i nie powinna triumfować nad całym Paryżem. Niezależnie od protestów, budowa ruszyła w 1887 roku i zakończona została już dwa lata później. Do skonstruowania tego wiekopomnego dzieła wykorzystano 7300 ton żelaza. Ciekawostką jest to, że w 2016 roku został stworzony specjalny apartament, w którym mogli spędzić czas zwycięzcy konkursu zorganizowanego podczas UEFA Euro 2016. Z pewnością niechlubnym wydarzeniem dla życia wieży jest słynne zdjęcie Adolfa Hitlera, który razem z Albertem Speerem i Arno Brekerem pozują do fotografii, a w ich tle znajduje się Wieża Eiffla.

Sama konstrukcja przetrwała jednak wojnę i okupację Paryża, dlatego wciąż może gościć tłumy turystów.