W ciąży trzeba wykonywać regularne badania

tubeplayer.pl

Ciąża co prawda nie jest chorobą, jednak w tym czasie ciało kobiety zmienia się tak mocno i jednocześnie tak szybko, że trzeba o nie odpowiednio dbać. Dlatego też, trzeba zacząć żyć bardziej w zgodzie z ciałem, nie forsować się, ale również nie można tutaj zapominać o wykonywaniu odpowiednich badań. Jeśli będziemy je wykonywać zgodnie z zaleceniami ginekologa, to będzie szansa, że w porę wychwycimy, gdy coś złego zacznie się dziać z nami, albo z naszym dzieckiem. To ważne, ponieważ, szybka reakcja może uchronić przed nieszczęściem poronienia, albo rozwoju jakiejś choroby, która może zagrażać życiu, czy to naszemu czy dziecka.

Niektóre badania się powtarzają

Musimy wiedzieć, że niektóre badania, takie jak chociażby badania krwi, USG, czy związane z poziomem cukru, będą się powtarzały z różną częstotliwością przez całą ciążę. Jednak są również takie badania, jak chociażby związane z poznaniem grupy swojej krwi, konfliktem serologicznym, czy paciorkowcem, które wykonuje się tylko raz. Najważniejsze jest jednak to, aby robić je w wyznaczonym czasie, ponieważ w niektórych przypadkach, bardzo ważny jest czas ich wykonywania. Wówczas muszą być one wykonane między poszczególnymi tygodniami ciąży, a jeśli zrobimy je w innym czasie, może się okazać, że wyniki które otrzymamy będą zaburzone. Dlatego właśnie tak ważne jest to, aby dokładnie trzymać się zaleceń lekarza i wszystkie badania związane z naszą ciążą, robić dokładnie w tym czasie, w którym on nam je zleci.

Najprzyjemniejsze badanie USG

Nie ulega wątpliwości, że dla wielu kobiet, jeśli nie wszystkich, najprzyjemniejsze jest badanie USG. Nie dość, że nie wiąże się ono z żadnymi dyskomfortem, nie trzeba się obawiać żadnego bólu, to mamy możliwość zobaczenia wówczas naszego dziecka, przyjrzenia się jak urosło od ostatniego badania, jak już wyraźnie wszystko widać.

Jednak trzeba też pamiętać, że badanie USG, to nie tylko możliwość podejrzenia dziecka, zobaczenia go i tego co robi w maminym brzuchu. To także różnego rodzaju pomiary i oględziny, które lekarz wykonuje w tym czasie. To właśnie podczas takiego badania sprawdza, czy dziecku prawidłowo bije serce, czy rozwinęły się wszystkie narządy wewnętrzne, czy ma wszystkie kończyny, czy obwód główki jest prawidłowy. Wbrew pozorom z takiego badania można wynieść wiele różnych informacji, a niektóre z nich mogą dziecku uratować życie. Jeśli okaże się, że dziecko ma jakąś wadę, którą można zoperować, jak jeszcze będzie w brzuchu mamy, to taka operacja zostanie przeprowadzona. Dlatego też, tak ważne jest tutaj to, abyśmy w wyznaczonym czasie pojawiały się na te badania, ponieważ niektórych rzeczy nie da się sprawdzić, gdy dziecko będzie starsze o kilka tygodni, ponieważ będzie już większe i nie wszystko da się dojrzeć na monitorze, tak jak nie wszystkie pomiary, będą adekwatne. To oznacza, że naprawdę nie można tutaj ignorować żadnych terminów. Zdrowie dziecka i kobiety w ciąży jest bardzo ważne. To oznacza, że nie można tutaj lekceważyć zaleceń lekarza. Wręcz przeciwnie, trzeba się do nich stosować i wykonywać niezbędne badania wtedy, gdy on je zleca. Wówczas będziemy mieć pewność, że wszystkie pomiary, które zostaną uzyskane w czasie takiego badania, faktycznie będą adekwatne do sytuacji i w żaden sposób nie będą zaburzone.