Urlop macierzyński – czas matki i dziecka

Po porodzie, każdej kobiecie przysługuje urlop macierzyński, który z biegiem lat ciągle się zmienia, na szczęście na korzyści młodych mam. Od 2014 roku każda z mam ma prawo do wykorzystania całego urlopu macierzyńskiego w wymiarze, aż dwudziestu tygodni.

Taką możliwość mają kobiety będące zatrudnione na umowę o pracę, która gwarantuje jej zachowanie wynagrodzenia i wszelkich świadczeń zdrowotnych oraz ubezpieczeń. Nie tylko pozwala pozostanie z dzieckiem w pierwszych tygodniach jego życia, ale także na powrót do formy i wypoczynek po naturalnym porodzie lub cesarskim cięciu.

Nowelizacja ustawy wprowadziła jeszcze jedną zmianę związaną z wykorzystaniem urlopu macierzyńskiego. A mianowicie wprowadzenie możliwości wykorzystania dodatkowych tygodni urlopu.

Dodatkowy urlop macierzyński przeznaczony jest dla każdej matki, jak również i ojca. Dla rodziców dzieci urodzonych w 2014 roku przysługuje sześć dodatkowych tygodni, w przypadku urodzenia jednego dziecka.

Natomiast liczba ta zwiększa się o jeszcze dwa tygodnie, gdy ciąża była mnoga, dzięki czemu mama ma możliwości wykorzystania ośmiu tygodni dodatkowego urlopu. W celu uzyskania dodatkowych tygodni, należy tylko poinformować pracodawcę, składając prawidłowo wypełniony wniosek, w terminie, co najmniej czternastu dni przed zakończeniem podstawowego urlopu.

W związku z powyższym, każda młoda mama ma prawo do pozostania w domu przez 26 dni, natomiast mama bliźniaków, aż 28 dni. Dzięki takim udogodnieniom nie ma potrzeby zamartwiania się, z kim zostawić dziecko.