Profesjonalna fotografia wciąż jest potrzebna

Mogłoby się wydawać, że obecność wysokiej jakości aparatów fotograficznych, a także fakt, że teraz każdy aparat fotograficzny ma w telefonie sprawi, że nie będziemy już musieli korzystać z usług profesjonalnych fotografów. Przecież przy odrobinie chęci, możemy poznać w jaki sposób robić zdjęcia dobrej jakości, jak się ustawiać, jak zwracać uwagę na światło. Jak się jednak okazuje, chociaż większość z nas na co dzień robi sobie sama zdjęcia, to jednak przy ważniejszych uroczystościach, przy chwilach które chcemy zatrzymać na dłużej, nadal decydujemy się skorzystać z pomocy profesjonalistów. Na co więc powinniśmy zwrócić uwagę, aby mieć pewność, że wybierzemy tego najlepszego dla siebie?

Jakie ma doświadczenie

Warto przede wszystkim przejrzeć portfolia różnych fotografów i sprawdzić, jakie zdjęcia mogą nam zaproponować. Może się okazać, że ktoś kto działa na rynku od lat, nie będzie miał tak ciekawych zdjęć, jak ktoś kto dopiero na ten rynek wchodzi. Dlatego powinniśmy patrzeć przez pryzmat zdjęć i doświadczenia, ale jednocześnie nie powinniśmy się sugerować ilością lat, spędzonych w zawodzie fotografa.

Dodatkowo przyglądając się takim przykładowym zdjęciom, powinniśmy się zastanowić, czy chcielibyśmy mieć takie w swoim albumie, czy odpowiadają one temu, co nam się podoba, czy oddają one nasz charakter i klimat, który chcielibyśmy widzieć na naszych zdjęciach. Jeśli dojdziemy do wniosku, że to są zdjęcia, które chcielibyśmy mieć, to nie pozostanie nam nic innego, jak spotkać się z takim fotografem, po to aby go bliżej poznać i żeby uzgodnić szczegóły sesji fotograficznej, którą będzie miał dla nas wykonać.

O czym musimy pamiętać

Warto podczas takiego spotkania, szczerze porozmawiać z fotografem. Przedstawić mu nasze pomysły, ale także posłuchać tego, co on ma nam do powiedzenia. Jeśli dojdziemy do wniosku, że coś nie będzie nam odpowiadać, że nie chcemy wchodzić w zboże, aby mieć zrobione piękne zdjęcie, to od razu powinniśmy mu to powiedzieć. Możemy też zaufać fotografowi, jeśli chodzi o wybór odpowiedniego miejsca na naszą sesję, ale możemy także zaproponować swoje miejsce, jeśli takie mamy i jeśli z jakiegoś powodu, jest nam ono bliskie.

Dodatkowo warto również uzgodnić szczegóły takiej sesji, czy chcemy mieć ją w dzień czy wolimy wieczorną porę, czy chcemy na niej być sami, czy może ma być z nami ktoś jeszcze. Im więcej tego typu spraw zostanie tutaj uzgodnionych, tym lepiej fotograf będzie mógł się przygotować do danej sesji, a więc też, tym bardziej my będziemy z niej zadowoleni. Dlatego też, warto być otwartym na jego pomysły, ale nie można też się wzbraniać przed powiedzeniem, co nam się najbardziej podoba. Im bardziej przemawiają do nas zdjęcia konkretnego fotografa, tym większa będzie nadzieja na to, że my również będziemy zadowoleni ze swojej sesji. Dlatego właśnie przy wyborze odpowiedniego fotografa, który będzie miał nam zrobić profesjonalne zdjęcia, powinniśmy się kierować nie tylko jego ceną, ale przede wszystkim umiejętnościami, pomysłami i efektami końcowymi, które jest nam w stanie zagwarantować po takiej sesji. Wówczas nawet jeśli będziemy mieli zapłacić trochę więcej, to i tak będziemy wiedzieli, że są to naprawdę dobrze wydane pieniądze.