Prawo do urlopu dla ojca – Tacierzyński

Kodeks prawa jest niezwykle przyjazny, jeśli chodzi o długość wykorzystywanych urlopów związanych z narodzinami dziecka, przez matkę. Jednak w ostatnich latach takie przywileje mają również ojcowie.

Oprócz opisanego wcześniej dwutygodniowego urlopu ojcowskiego, każdy tata ma prawo do odbycia urlopu macierzyńskiego, nazywanego potocznie macierzyńskim. Choć powszechnie jego wykorzystanie jest powodem do uśmiechu, bo przyjęło się, że to właśnie kobieta wychowuje dziecko.

To zdarzają się niespodziewane sytuacje, które zmuszają panów do pozostania w domu. Najbardziej oczywistą sytuacją, jest śmierć matki, która zmusza do przejęcia pozostałej niewykorzystanej części urlopu macierzyńskiego.

Również w przypadku choroby matki dziecka i wymaga ona opieki szpitalnej. Po wykorzystaniu ośmiu tygodni urlopu przez matkę, ojciec dziecka może wykorzystać urlop macierzyński podczas jej nieobecności.

Natomiast, gdy stan zdrowia po porodzie oraz w pierwszych ośmiu tygodniach życia dziecka, uniemożliwia młodej mamie powrót do domu, to ojciec w takiej sytuacji nie ma prawa do urlopu macierzyńskiego tylko zwolnienia lekarskiego, tak zwanej opieki. Dodatkową możliwością jest również wykorzystanie urlopu macierzyńskiego przez tatę dziecka, niezależnie od okoliczności.

Taka sytuacja może mieć miejsce tylko po 14 tygodniach urlopu przypadających na matkę, pozostałą część może wykorzystać mężczyzna. Panowie maja prawo, także do dodatkowego urlopu tacierzyńskiego, który w tym przypadku obejmuje 4 tygodnie dla jednego dziecka oraz 6 tygodni dla bliźniaków.