Organizowanie wesela

Zorganizowanie wesela nie należy do najłatwiejszych zadań na świecie. Bardzo często jest to okres, który wymaga ogromnego zaangażowania, poświęcenia wielu godzin i dbałości o najdrobniejsze szczegóły. Jest to jednak jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdego człowieka, a chcemy przecież, żeby impreza weselna była jak najlepiej dopracowana. Nie można w tej sprawie pójść na łatwiznę i załatwiać wszystkiego na ostatnią chwilę, ponieważ to może obrócić się przeciwko nam i będziemy rozczarowani efektem końcowym. Jak zatem zabrać się do organizacji wesela, aby być w pełni zadowolonym z jego przebiegu? Organizacja uroczystości zaślubin i to, czy będzie faktycznie udana, spoczywa tradycyjnie na barkach państwa młodych. W tej kwestii młoda para nie musi zostać pozostawiona sama sobie, ponieważ naturalną rzeczą jest korzystanie z pomocy rodziny i przyjaciół. Dobrym pomysłem, jeśli nowożeńcy nie mają predyspozycji do zaaranżowania tak skomplikowanej imprezy, jest wynajęcie odpowiedniej osoby, która zrobi to za nich. Pierwszym punktem organizacji powinno być znalezienie odpowiedniej parafii (oczywiście w przypadku, gdy jest to ślub kościelny), a także urzędu stanu cywilnego, w którym zalegalizuje się związek małżeński. Pamiętajmy, że nawet kościoły i urzędy pracują według określonych terminów, a ludzie bardzo często rezerwują daty nawet z rocznym wyprzedzeniem. Nie można zatem zwlekać i odkładać takiej decyzji na ostatnią chwilę. Następnym krokiem jest zarezerwowanie terminu u fotografa. Trzeba to zrobić wcześnie, gdyż najlepsi fotografowie także obłożeni są pracą daleko wprzód. Kolejny etap to sporządzenie liczby gości, a zwłaszcza ustalenie tego, ile osób chcemy zobaczyć na swoim weselu.

Każdy dodatkowy gość i osoba towarzysząca to kolejne wydatki, dlatego powinniśmy dobrze zastanowić się z kim chcemy świętować uroczystość zaślubin. Na tym etapie dobrze jest także znaleźć odpowiednią salę weselną. Istotna tutaj jest lokalizacja, ilość miejsc, estetyka, no i oczywiście – cena. Wszystkie te składowe mają znaczenie, więc kolejny raz trzeba dokładnie przemyśleć wszystkie opcje. Ważna jest także kwestia jedzenia, które zostanie podane na imprezie. Jeśli chcemy, możemy skorzystać z menu przygotowanego przez właścicieli sali, z której będziemy korzystać. Można też zdecydować się na zewnętrzny catering. Ma to swoje plusy, ponieważ firmy cateringowe są doświadczone w przyrządzaniu potraw dla dużej ilości ludzi i jeśli jest to wysoko oceniana firma, to możemy liczyć na pożywienie najwyższej jakości. Nie ma wesela bez dobrej muzyki. Młodzi ludzie często decydują się na pozyskanie usług DJ-a, zamiast orkiestry. Takie rozwiązanie jest bardzo dobre, jeśli mamy konkretną listę utworów, które chcielibyśmy usłyszeć, a wykonanie ich przez zespół na prawdziwych instrumentach byłby niemożliwy. Tradycjonaliści pozostaną jednak przy występie na żywo, który mimo wszystko ma swój urok, a starsi członkowie rodziny z pewnością będą zadowoleni. Po tym wszystkim powinno się rozważyć zlecenie na złote zaproszenia ślubne i wypisania ich.

Niedługo przed samym weselem trzeba zabukować wizytę u fryzjera i wizażystki, znaleźć odpowiedni garnitury i suknię ślubną, a na sam koniec oczekiwać wielkiego dnia! .