Opłaca się studiować ekonomię

www.alibi-24.pl

Młodzież często zastanawia się nad tym, co warto studiować. Z jednej strony chcą się zajmować czymś ciekawym, z drugiej mają nadzieję, że dane studia pozwolą im podjąć dobrze płatną i pracę. Wielu kierując się właśnie tymi kryteriami, decyduje się na wybór ekonomii, ponieważ jest to kierunek, który zawsze będzie potrzebny, a więc o pracę nie będzie trudno. Poza tym, to tutaj mogą liczyć na wysokie wynagrodzenia, ciekawe zajęcia, a dodatkowo jeszcze wiedza z ekonomii, z pewnością przyda im się w dorosłym życiu.

Zarządzanie budżetem także wiąże się z ekonomią

Musimy sobie zdawać sprawę z tego, że nawet podczas zarządzania budżetem, będziemy zajmować się ekonomią i może nam się przydać wiedza z tego zakresu. Dzieje się tak dlatego, że musimy pamiętać o opłacaniu faktur, sprawdzać je pod kątem kwoty netto i kwoty brutto. Dodatkowo także musimy planować w odpowiedni sposób swoje wydatki, tak abyśmy mieli pewność, że wystarczy nam spokojnie pieniędzy do kolejnej wypłaty. To oznacza, że musimy odpowiednio kalkulować, wszystko liczyć, a do tego jeszcze musimy przyjrzeć się temu, gdzie w razie czego możemy zaoszczędzić. Przy zakładaniu rachunku bankowego, także może się okazać, że przyda nam się ekonomia. Będziemy wówczas mogli dokładnie poznać wszystkie opłaty, będziemy wiedzieli co będzie liczone przy potencjalnym kredycie. Im większa będzie nasza wiedza na ten temat, tym większe będą szanse, że będziemy potrafili podejmować odpowiednie decyzje.

Zawsze znajdzie się pracodawca

Jeżeli podejmiemy decyzję, że faktycznie chcemy studiować na tym kierunku, że chcemy swoje życie zawodowe związać z tą dziedziną, to możemy być pewni, że zawsze znajdziemy pracodawcę.

Firmy poszukują księgowego, który będzie za nie wykonywał obliczenia i wypełniał dokumenty do urzędów. Dlatego właśnie nie powinniśmy mieć problemów ze znalezieniem pracy, która będzie nas interesowała. Jeśli jednak okazałoby się, że nie interesuje nas praca w jednej firmie i wielogodzinne siedzenie za biurkiem, to zawsze możemy prowadzić własną działalność. Wówczas będziemy mogli się zajmować kilkoma, albo nawet kilkunastoma mniejszymi firmami, które na co dzień nie potrzebują osoby znającej się na ekonomii. Swoje usługi będziemy im oferować tylko wtedy, gdy będzie to konieczne, a to oznacza, że będziemy mieli różnego rodzaju zadania do wykonania, a przy okazji będziemy mogli naprawdę sporo zarobić. Zawsze też, możemy się zdecydować i wypełniać pity, oraz inne dokumenty, które systematycznie muszą wysyłać do urzędów. To oznacza, że naprawdę nie będziemy mieli problemów ze znalezieniem zleceń, zwłaszcza że powstaje coraz więcej małych firm. Takich, które są jednoosobowe, albo zatrudniają tylko kilka osób. One nie mają dostatecznie dużo pracy, aby zatrudnić księgowych na pełen etat, ale takie zewnętrzne usługi, bardzo się im przydadzą. Warto się zastanowić, czy ekonomia nie byłaby też dla nas odpowiednim zajęciem. Mogłoby się wydawać, że to jest nudne, bo ciągle coś trzeba liczyć. Jednak tutaj tak szybko się wszystko zmienia i na bieżąco trzeba być z różnymi ustawami, że z pewnością nie będziemy się nudzić, a dodatkowo będziemy mieli ciągle motywację do kształcenia się.