Kosmetyki muszą być dobrane do cery

Niestety, cały czas jest bardzo duże grono osób, którym się wydaje, że wszyscy mają taką samą cerę, a więc nie ma większego znaczenia, z jakich kosmetyków korzystamy. Prawda jednak jest taka, że istnieje kilka typów skóry i dopóki nie będziemy wiedzieli, który z nich, jest tym naszym typem, nie będziemy mogli w odpowiedni sposób dbać o naszą cerę. A to ważne, bo tylko działania podjęte zgodnie z rodzajem cery, mogą sprawić, że na długie lata zachowamy piękny, młody wygląd, a nasza skóra będzie jędrna i pozbawiona jakiejkolwiek skazy. Jeśli nie mamy pojęcia, jakim typem jest nasza cera, to zawsze możemy się udać do kosmetyczki, aby ona to oceniła i żeby powiedziała, z jakich kosmetyków powinniśmy korzystać.

Sucha czy przetłuszczająca się?

Warto wiedzieć, że innego sposobu pielęgnacji będzie wymagała cera sucha, a jeszcze innego cera mająca skłonność do przetłuszczania się. W tym pierwszym przypadku, będziemy musieli używać kremów nawilżających, chronić skórę przed nadmiernym działaniem słońca, a także w odpowiedni sposób dobierać maseczki, które także będą miały za zadanie ją bardziej nawilżyć. Wybierany przez nas peeling powinien być delikatny , bo taka skóra będzie wymagała od nas, delikatnego obchodzenia się z nią. Z drugiej strony możemy mieć cerę przetłuszczającą się, a to oznacza, że tutaj będziemy się zmagać z jej nadmiernym świeceniem się. Dlatego trzeba będzie wybierać kosmetyki matujące, które będą hamowały wydzielanie się potu, a także sprawią, że nasza twarz nie będzie się aż tak mocno świeciła. Dodatkowo trzeba podkreślić, że przy działaniu tego typu kosmetyków, musimy działać kompleksowo.

To oznacza, że najlepiej zrobimy, jeśli wybierzemy kosmetyki z tej samej linii, bo wówczas będziemy mieć pewność, że maseczka i peeling, również będą pomagały przy nadmiernym świeceniu się naszej twarzy.

Może też być mieszana

Jednak powinniśmy sobie zdawać sprawę z tego, że odkrycie jaką mamy cerę, wcale nie musi być takie proste. Szybko może się okazać, że będziemy mieli do czynienia ze skórą mieszaną, a to oznacza, że pewne jej partie będą suche i będą wymagały nawilżenia, a znowu z drugiej strony, pewne jej części będą się przetłuszczały i będą wymagały odpowiedniego zmatowienia. Na szczęście, możemy bez trudu dostać kosmetyki, które są idealnie dopasowane do problemów takiej skóry, a co się z tym wiąże, będziemy mogli się nią w odpowiedni sposób zająć, nie pogłębiając jeszcze tych problemów. Im szybciej poznamy, jaki mamy rodzaj naszej cery, tym większa będzie szansa, że w krótkim czasie podejmiemy odpowiednie działania, aby prezentowała się ona jak najlepiej.

Inne defekty

Warto też wiedzieć, że możemy mieć skórę naczynkową, na której będą się pojawiały małe, czerwone żyłki. Mogą się na niej pojawiać przebarwienia, albo zmarszczki. To wszystko oznacza, że będziemy musieli poszukać kosmetyków, które w odpowiedni sposób pozwolą nam walczyć z tymi problemami. Na szczęście na rynku kosmetycznym znajdziemy wiele takich propozycji, a to oznacza, że będziemy mogli tutaj naprawdę tak długo szukać, aż znajdziemy produkt, który będzie dla nas odpowiedni. Warto wypróbować kosmetyki różnego rodzaju, tak abyśmy mieli pewność, że wybierzemy takie, które będą odpowiednio do nas dobrane.

Wówczas nasz problem z cerą może się znacznie zmniejszyć, albo i całkowicie zniknąć.