Jakie schody wybrać, aby nie tracić przestrzeni w budynku?

Piętrowy budynek wymaga zbudowania w środku schodów. Jaką konstrukcję wybrać, aby zajęły jak najmniej przestrzeni? Schody umożliwiają nie tylko poruszanie się między poszczególnymi kondygnacjami budynku, ale mogą też stanowić ciekawy sposób na urozmaicenie aranżacji wnętrza. Mogą być betonowe lub stalowe, chociaż zdecydowanie najczęściej wybierane są schody drewniane. Jeśli zależy nam na tym, aby konstrukcja schodów zajmowała jak najmniejszą przestrzeń w budynku, należy zdecydować się na schody kręcone. Najczęściej mają średnicę od 130 do 200 centymetrów.

Jeszcze bardziej oszczędne pod względem zajmowanej przestrzeni są schody kręcone o rzucie kwadratowym. Stopnie w schodach kręconych mają kształt okręgu, osadza się je na słupie montowanym pośrodku otworu w stropie, dzięki czemu zajmują one stosunkowo niewielką przestrzeń. Nie warto oszczędzać miejsca na wielkości stopni lub kącie ich pochylenia. Stopień powinien mieć 30 cm szerokości i 16 stopni wysokości, a kąt nachylenia powinien wynieść 30 stopni. Inne rozwiązanie byłoby nienaturalne, przez co wchodzenie po schodach mogłoby być dla nas niewygodne, a nawet niebezpieczne.