Jakie aparaty?

Kiedy zaczynamy robić zdjęcia zastanawiamy się jaki aparat kupić. Jaką przesłonę, jakie i ile obiektywów na początek. Jest tego całkiem sporo, bo przecież skoro mamy robić zdjęcia to dobre, a nie byle jakie. Pytanie czy rzeczywiście potrzebujemy tego wszystkiego, kiedy zaczynamy? O to najlepiej zapytać kogoś, kto fotografuje już dłużej. Kogoś, kto ma doświadczenie w tej materii i robi zdjęcia od lat. Z pewnością poradzi nam, jaki sprzęt jest niezbędny na początek, a z zakupem czego możemy się wstrzymać i nic się nie stanie.

Taka osoba podpowie nam także czy rzeczywiście od razu musimy kupić zupełnie nowy aparat. Może warto, zanim dojdziemy do perfekcji, kupić sprzęt używany. Odkupić go od kogoś, kto już nim nie fotografuj. Tak zdobędziemy fotograficzne szlify, a kiedy okaże się, że chcemy jednak zajmować się tym profesjonalnie kupimy coś, co będzie nowe i zupełnie nasze. Wtedy już będziemy umieli dobrze wybrać. Z pewnością jest to bardziej racjonalna kolej rzeczy i warto się nad tym zastanowić.