Jak zagospodarować przestrzeń w restauracji?

Otwierając restaurację, musimy zadbać o odpowiednią aranżację przestrzeni, w której nasi goście będą czuć się komfortowo. Chcąc odnieść sukces w gastronomii, musimy przede wszystkim zadbać o pyszne dania w menu i miłą obsługę.

Niewiele mniej ważna jest aranżacja przestrzeni w naszym lokalu. Wystrój restauracji musimy dostosować do wyglądu budynku, w jakim się ona znajduje.

Nowoczesne wnętrze nie będzie współgrało z zabytkową elewacją i odwrotnie. Aranżacja wnętrza będzie uzależniona od rodzaju klientów, jakich chcemy przyciągać.

Młodzi ludzie często wybierają się na obiad czy kolację w większym gronie, więc będą oczekiwali w środku dużych stołów, przy których pomieści się wiele osób. Z kolei starsze osoby oczekują od restauracji poczucia intymności – będzie im zależało na dużych odległościach między stolikami i dużej ilości wolnej przestrzeni.

Dość swobodne przejścia między stolikami ułatwią też pracę naszym kelnerom. Szczegóły urządzenia wnętrza zależą już od naszych upodobań, ale pamiętajmy, że w restauracji dobrze czuć się muszą przede wszystkim nasi goście.