Historia Taj Mahal

Jest jednym z najpiękniejszych budynków w całych Indiach. Jego historia jest związana z niesamowicie silną miłością dwójki ludzi, a świadectwo tej miłości przetrwało setki lat. Niezliczone rzesze turystów przemierzają tysiące kilometrów, aby zobaczyć na własne oczy to arcydzieło architektury. Mowa oczywiście o Taj Mahal, niezwykłym indyjskim mauzoleum, które wzniesione zostało przez władcę Szahdżahana. Nazywany nie bez powodu „świątynią miłości” budynek jest perłą indyjskiej myśli budowniczej, więc warto zapoznać się z jego fantastyczną historią. Niewiele jest budynków na świecie, którym towarzyszy tak wspaniała historia. Taj Mahal może być uważany za jedną z najbardziej romantycznych budowli na Ziemi.

Szahdżahan, a właściwie Shahbuddin Muhammad Szahdżahan, zlecił wybudowanie mauzoleum Taj Mahal w 1631 roku. Budowla została wzniesiona, aby służyć za miejsce pamięci jego ukochanej żony, Mumtaz Mahal. Mumtaz umarła podczas porodu, a warto zaznaczyć, że było to czternaste dziecko rządzącej pary! Legenda mówi, że umierająca żona Szahdżahana przekazała z łoża śmierci trzy ostatnie życzenia, które miał spełnić jej mąż. Pierwszym z nich była obietnica, że Szahdżahana nigdy więcej już się nie pobierze. Kolejnym miała być troskliwa opieka nad ich dziećmi. Ostatnim życzeniem było właśnie Taj Mahal: Mumtaz chciała, aby mąż postawił budynek, który upamiętni ją po śmierci. Ponieważ muzułmański władca z dynastii Mongołów był niezwykle oddany swojej małżonce i jej śmierć była dla niego straszliwym ciosem, spełnił życzenia swojej ukochanej.

Wiadomo jednak, że posiadał konkubiny, ale nigdy ponownie się nie ożenił. Jak jednak stworzono tak dobrze znany widok indyjskiego świata? Taj Mahal łączy w sobie i rozbudowuje tradycje architektoniczne perskie i indyjsko-islamskie. Niektóre inspiracje przyszły z projektów budynków Timurydów, czyli jednej z mongolskich dynastii. Głównym pomieszczeniem całego kompleksu jest mauzoleum. Jest to wielkie pomieszczenie wyłożone białym marmurem. Sam kamień trzeba było przetransportować z miejsca wydobycia, które znajdywało się około 350 kilometrów od placu budowy. Przepych jest widoczny na każdym kroku w salach Taj Mahal.

Ściany i podłogi przyozdobione zostały drogimi kamieniami i przeróżnymi dekoracjami z czarnego marmuru. Najbardziej okazałym elementem całej budowli jest z pewnością ogromna kopuła. Ta mierząca 35 metrów wysokości struktura także została stworzona z białego marmuru. Początkowo była ona wykończona czystym złotem, ale w XIX. wieku wymieniono ją na kopię wykonaną z brązu. Interesująca jest także legenda, według której Szahdżahana miał chcieć stworzyć bliźniaczą budowlę po drugiej stronie rzeki, aczkolwiek ta miała być wykonana z czarnego marmuru. Po latach okazało się jednak, że cała historia została zmyślona przez jednego z francuskich podróżników.

Co ciekawe, Taj Mahal nie było wcale tak istotnym miejscem, przynajmniej w oczach dziewiętnastowiecznych mieszkańców tychże terenów. Budowla powoli popadała wtedy w ruinę, aż dopiero w 1900 roku lord George Curzon, który był wicekrólem Indii, wydał rozporządzenie, aby mauzoleum zostało odnowione. Dzięki tej decyzji do dnia dzisiejszego możemy podziwiać ten niezwykły produkt ludzkiej miłości!.