Firmy przyjazne młodym mamom

Współczesny świat na każdym etapie podporządkowany jest kobietom w ciąży oraz młodym mamom. Mają one wiele miejsc przystosowanych właśnie dla nich, nawet w sklepach istnieją kasy pierwsześtwa, czy specjalnie wydzielone kąciki, w których mogą swobodnie nakarmić dziecko. Na pewno nie raz spotkaliśmy się z określeniem „przyjazny dzieciom” dzisiaj takie hasła dotyczą również dużych korporacji, które rozszerzają je do pełno brzmiącej nazwy Firmy przyjazne kobietom w ciąży i młodym mamom. Takie określenie informuje nas, że wszystkie pracownice zatrudnione na umowę o pracę, które zaszły w ciąże mogą liczyć na stuprocentową pomoc i wszystkie przywileje prawne wynikające z kodeksu. Tutaj nie trzeba o nic prosić, czy egzekwować.

Firmy spełniające takie kryteria są nastawione na miłą przyjazną atmosferę w pracy, tak aby nie narażać kobiet na stres. Panie zatrudnione w takich firmach mają pewność, że po powrocie do pracy ich stanowisko będzie na nie czekało, a tym bardziej nie otrzymają wypowiedzenia. Na czas ich nieobecności zostaje zatrudniony pracownik na zastępstwo, który kontynuuje rozpoczęte prace, automatycznie po zakończeniu urlopu macierzyńskiego, kończy się jego zadanie. Gwarantuje to zachowanie płynności pracy oraz całkowitego porządku. Dodatkowo w takich firmach funkcjonuje profesjonalne prywatne przedszkole oraz dostęp do wynajmowania niani, co znacznie ułatwia chociażby możliwość skorzystania z przerw na karmienie.

Choć takich przedsiębiorstw jest jeszcze mało, to myślę, że już nie długo większość z nas o nich usłyszy.