Ciaża – nowa posada

Wrażliwość na zapachy, poranne mdłości, powiększony biust. Brak koncentracji oraz drażliwość, totalna huśtawka nastroju. Do tego zbyt długo nieprzychodzącą miesiączka. Zaczynasz się zastanawiać: Czy jesteś w ciąży? Czy to w ogóle możliwe? I nagle zamiast się cieszyć, jesteś totalnie rozdrażniona. Nie, to nie może być prawda, przecież dopiero co rozpoczęłam nową atrakcyjną pracę. Duża międzynarodowa firma, konferencje, szkolenia oraz liczne delegacji również te zagraniczne. Dobre perspektywy, związane z świetną posadą, zaczynają stawać się nie do osiągnięcia. Choć w gruncie rzeczy cieszysz się z tego małego cudu, który zamieszkał pod twoim sercem, nie wiesz co będzie dalej.

Jednak nie ma co się obawiać. Dzisiejsze prawo i ustawy przemawiają na korzyść przyszłych mam. Dodatkowo również pracodawcy to ludzie, którzy wiedzą na czym to wszystko polega. Dlatego też zamiast się zamartwiać, musisz koniecznie sprawdzić, co Ci wolno, a czego nie, jakie badania powinnaś zrobić oraz gdzie złożyć ich wyniki. Jedno jest pewne twoja świetna posada, na pewno na Ciebie poczeka. Wszystko zależy tylko i wyłącznie od Twojego nastawienia i podjęcia decyzji co dalej. Najważniejsza jesteś Ty i twoje dziecko wasze wspólne potrzeby, spokój, komfortowe warunki i zabezpieczenie na przyszłe miesiące. Dlatego też, jak najszybciej należy poinformować szefa o swoim szczęściu, tak aby mógł w odpowiedni sposób zmodyfikować twój grafik, uwzględniając w nim brak możliwości wysyłania cię na szkolenia, czy delegacje.